Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Kanelbullens Dag 4 oktober

Publicerad 2010-10-04 13:23:46 i Mat, bak och dryck,


Kommersiellt jippo? Javisst! Men ett ganska oskyldigt sådant. Det är ju inte så att handlarna får oss att shoppa loss för tusentals, eller ens hundratals, kronor tack vare uppmärksammandet av kanelbullen. Eftersom jag är en dålig bullmamma blir det hemköpt idag. För visst ska vi dras med i den allmänna yran, och fira denna lilla godsak.





För den som ändå vill baka lite bjuder jag på ett recept:

Fina kanelbullar

ca 40 st

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1.8 – 2 l vetemjöl
200 g smör, gärna osaltat
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ev 1msk stött kardemumma

 

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans:
1 ägg + 1 krm salt + ½ tsk vatten
pärlsocker

 

Gör så här:


1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 15 dl, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. 10.Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

Receptet kommer från Robin Edberg, bagare i Göteborg.

 

 

Firar du idag?

 

.

Kommentarer

Postat av: Lillasyster

Publicerad 2010-10-04 14:19:23

Får köpa hem några kanelbullar till barnen ikväll efter middagen. Hade nog gärna bakat men känner inte för det när jag inte "får" äta några :-)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela