Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Operation "fylla frys och skafferi"

Publicerad 2008-08-30 20:12:14 i Mat, bak och dryck,


2 burkar björnbärsmarmelad (eller är det sylt - vad är skillnaden); recept från Dansukkers Syltsockerpåse, den lättsockrade varianten

2 burkar rabarbermarmelad med ingefära

2 äppelpajer med rivna äpplen(recept nedan)

2 smulpajer med äpple och kanel, förberedda för gräddning när de plockas fram

är färdiga.

Kommande dagar ska ytterligare äppelpajer, framförallt av smulvariant, stoppas i frysen.

På pajfronten är det även meningen att smulpaj med björnbär ska tillredas. Traditionellt smulpajsrecept är ju 50/50 havregryn och vetemjöl, men jag brukar ta 2/3 havregryn och resten vetemjöl. Dessutom tillsätter jag en knapp näve solrosfrön.





.

Köket är beställt!

Publicerad 2008-08-29 13:58:23 i Huset - kök,


Vi har ju vetat en tid att vi ska ha IKEA's lucka Solär, och planlösningen har också varit så gott som klar, men inte förrän idag har vi skridit till verket och beställt leveransen. Känns jätteskönt!





Dessutom är vitvarorna sedan tidigare beställda, och hantverkarna kommer om knappt 2 veckor. Det som återstår att ordna är golvet, som blir Marmoleum Click, och väv plus färg till väggarna. Diskbänk och bänkskiva, samt blandare, ligger och väntar, så nu är det bara att köra!


.

Björnbären frodas

Publicerad 2008-08-22 20:30:33 i Trädgård - bär, blom och frukt,


Har precis plockat 3 liter, och det är bara en bråkdel av vad vår buske kommer att ge under de kommande veckorna. Gick emot alla rekommendationer och klippte ned den ganska ordentligt i höstas, med beräkningen att vi skulle få dåligt med bär i år, men det stämmer inte alls! Grenarna dignar av mogna (inte längre, de är plockade) bär och kart i olika stadier, samt fullt med blommor.

Förutom smulpaj med björnbär, som vi vuxna gillar, blir det en eller fler omgångar med marmelad (i år  med syltsocker) att njuta av själva och ge bort i present. Eftersom det är kalas på gång ska jag dock inte ställa mig och koka marmelad ikväll, utan dessa liter får hoppa ned i frysboxen.

Förra helgen blev det 2 liter - ska bli spännande att se hur många liter vi får ihop totalt under säsongen.


.

För 5 år sedan....

Publicerad 2008-08-22 19:30:15 i Allmänt - osorterat,



... så här dags hade vi nog ätit middag och tog det lugnt - O, A, syrran, hennes lille kille och jag. 5 dagar över tiden, och det kändes som att det kunde vara nog nu :)

Ett par timmar senare, med tensapparaten tätt inpå ryggen, och ett "vänta ett par timmar till, det låter inte som att du ska föda" från BB-sköterskan, sa jag til O att nu åker vi i alla fall. Jag sk-ter i att det är mellan 3 och 7 min mellan värkarna, jag vet vad som är på gång.

Åkte in vid 22-tiden, och var öppen 10 cm när vi kom in! 01.37 den 23 augusti är vår H född!!! Tänk att det redan gått 5 år och han är en stor kille som går sista året på dagis. De många vaknätterna första 9 månaderna är som bortblåsta ur minnet - nästan, och alla turer i Bollstanäs med vagnen mitt i natten glömda. Älskade lille gubbe!!! Grattis från mamma, pappa och A på din stora dag i morgon.

17 barn inklusive våra två intar hemmet vid lunchtid. Håll tummarna för fint väder!!!!


.

Såååå nöjd!!!!

Publicerad 2008-08-21 20:39:25 i Mat, bak och dryck,



Jag har precis gjort köttfärssås på 3 kg köttfärs, och det känns så himla skönt. Brukar alltid ha färdig köttfärssås i frysen, men nu efter sommaren har det inte blvit av förrän idag.

3 kg köttfärs
3 stora lökar (borde varit en till, men hade ingen hemma)
2,5 kg krossade tomater (1,5 kg vanliga, 1 kg m basilika)
5 msk tomatpuré
1,5 dl röda linser
6 rivna morötter

med följande kryddning:
*     en rejäl skvätt kantarellbuljong
*     oregano
*     svartpeppar
*     vitpeppar
*     balsamvinäger
*     en skvätt rödvin
*     en gnutta socker

Bekväm som jag är smälter jag löken i olivolja, och när den känns klar slår jag på någon dl vatten. Därefter i med köttfärsen, som alltså blir mer kokt än stekt. När den fått färg åker resten av grejerna i, och så får det stå på spisen någon timme.

.

Nytt till köket

Publicerad 2008-08-20 19:49:49 i Inredning,


Köket är ju inte klart än, men snart, snart, om inget går åt pipsvängen, så kan vi inviga köket. Har passat på att införskaffa ny vattenkokare


och en smörgåsgrill


från OBH Nordica (därifrån kommer oxå bilderna). Killarna tyckte inte att varma mackor gjorda i våffeljärnet var någon dierkt hit, och i detta järn kan man även köra ciabatta och andra större bröd. Invigning sker i morgon.


.

Frestelser förstora att motstå

Publicerad 2008-08-17 20:36:03 i Allmänt - osorterat,



Ja, jag har shoppat lite. Fast bara väldigt lite. Eftersom det finns så mycket litet hemma redan. Fast det är svårt att motstå dessa små yttepytte stl 50-56-plagg. Och så har jag ju inget för en liten tjej. Nejdå, jag har inga fördomar - tjejer kan ha blått och killar rött (det hade de också, fast med lite killstuk på), men någon ursäkt måste man ha. Eller måste man?

Nåväl, om det nu blir en liten tjej (annars får hugade spekulanter med rätt objekt höra av sig), så finns detta på lut hemma:


Mexxtunika med trikåer. Blir ju lite fel säsong, men det går väl att ha en body under.


Tröja och byxor från PO.P med enfärgad mössa (mössan nedsatt från 95 till 20 - hade aldrig betalat det högre priset).


Samma set som ovan, men med randig mössa. Killarna skulle välja, och eftersom de var så billiga fick båda sin vilja igenom.


Virkad kofta



Och slutligen en liten filt med ulliga lamm på ena sidan. Mjukast frotté.


.

Äntligen hemma!!!

Publicerad 2008-08-05 17:12:59 i Semester - Diverse,



Efter 5 veckor på landet kom vi hem idag! Vi har haft det jättehärligt på landet, inget snack om saken, men samtidigt är det skönt att vara hemma igen.

Landet är en liten stuga från slutet av 1700-talet utan el och vatten (solceller för 12-voltsel och vi pumpar vatten 2-3 ggr per vecka), med öppen spis som enda värmekälla. 40 kvm. Till detta kommer en friggebod om 10 kvm där sovrum och toa (torr) delar på utrymmet och ett sovhus om ca 20 kvm. Som mest har vi varit 6 vuxna och 4 barn som bott där (1 vecka), och under 3 veckor var vi en vuxen mindre. Det har gått jättebra för det mesta, men visst tar det lite på allas krafter att bo så tätt inpå varandra.

Övervägande fint väder har vi haft, och det är ett måste när man bor så tight - då lever vi utomhus. Barnen badar 3-4 gånger om dagen, vi äter alla måltider ute, och disken, som alltid sker utomhus, ter sig inte som något större problem.

Sluttampen var ösregn och storm, och det var vi ju knappast ensamma om att drabbas av. Lite pyrt att gå ut mitt i natten för "kisskontroll" när regnet vräker ned och kommer i sidled...

Nu är vi i alla fall hemma, och tvättmaskinen går redan.

/alacs


.

Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela