Jag har lagt 3 bitar älgkött i ugnen
我有3个麋鹿肉在烤炉
Så ser det ut på kinesiska. Om 10 timmar är det tjälknöl jag plockar ur ugnen. 3 stycken hopkrympta älgbitar. En rulle, en bogstek och så ett ytterlår. Gamla var de. Men det funkar nog. Måhända är inte alla värden på topp, men köttet såg fint ut så jag tror det blir bra.
Endel säger tjälknul. Spelar ingen roll! Oavsett stavning, så ska det bli gott i morgon. Rotsaker och klyftpotatis i ugn. Kanske en kantarellsås. Lite vin till. Föräldrarna är här och levererar ett styck son som varit på semester ihop med kusinen. Passar så på att fira min födelsedag. Inget att fira egentligen - det är extremt ojämt. Fast det är kul att bli lite uppvaktad ändå.
Recept Tjälknöl
Kött, typ älg
75 grader, ca 10 timmar
Vatten
Kryddor
Grovt salt
Lägg köttet på galler i kall ugn. Ha en form eller folie under. Sätt ugnen på 75 grader och vänta ca 10 timmar.
Koka vatten, kryddor (t.ex. herbes de provence, eller andra kryddor efter smak och tycke, ev vitlök) och mycket salt. Ta av från spisen.
Lägg köttet i en bunke och slå på lagen.
Låt ligga i ca 6 timmar, övertäckt.
Ta upp och torka av. Servera med potatisgratäng eller klyftpotatis och god sås.
.