Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

På söndag kommer slaktaren

Publicerad 2008-10-30 19:10:59 i Mat, bak och dryck,och ska hjälpa oss stycka 74 kg älgkviga. Lär bli ca 50 kg kött, varav syster och jag får dela på halva djuret. Tar Ebba med mig och åker till slaktboden så jag kan vara med och märka upp köttet. Annars blir det cirkus när vi ska packa på kvällen - ingen av oss har någon vidare koll på hur olika delar ser ut.

Såhär ska dock älgen styckas
Killen som hjälper oss har jobbat som styckningsmästare, så vi får väl tro att han vet vad han håller på med.


.

Kryddig färs med quinoa

Publicerad 2008-10-30 18:19:36 i Mat, bak och dryck,kom hemlevererat idag från svärmor. Barnen åt det med god aptit hos dem för några veckor sedan då vi renoverade, och idag när O var hos dem så fick han med middagsmat hem. Tack säger jag, som slapp stå vid spisen :)Detta är ur ICA-kurirens 20-minutersrecept.

Den enda ändringen jag gör till nästa gång är att byta ut quinoan - inte för att det inte är gott, utan för att det blir för lika konsistens på köttfärsen och quinoan. Tror jag ska ta nudlar istället.


.

Kulor i granen

Publicerad 2008-10-26 11:50:59 i Inredning - flipp eller flopp,har vi, och för varje år tillkommer en eller ett par kulor som är speciellt framletade. Problemet är inte att ha dem i granen, utan var man har dem under resten av året. Har funderat på att samla på mig "whiskeyrör" - dvs. de kartonger som många whiskeyflaskor kommer i, och ha dessa som förvaring. Alternativet har varit en tom vinkartong, med kryssen kvar i, där man kan trava julgranskulorna på höjden. Just nu ligger de dock i skokartonger med silkespapper runt.

Gissa om jag blev glad när jag hittade denna förvaringslåda på www.inreda.com !! Vad tror ni - Flipp eller Flopp? Är den så bra för julgranskulorna som den verkar, eller en totalt onödig pryl??? Hur förvarar ni era kulor?


Foto www.inreda.com.

Pannkakor kl 22.35

Publicerad 2008-10-22 23:16:25 i Allmänt - osorterat,Plötsligt kommer man ihåg det där som man vet att man glömt bort. T.ex. att yngste sonen ska på utflykt med dagis i morgon och det förväntas medhavd lunchmat. Rullpannkakor var beställt, och smeten stod faktiskt i kylskåpet, jag hade bara glömt bort att de ska stekas oxå.

Sagt och gjort - 9 pannkakor blev det. Och vi har inte installerat fläkten än...


.

Lite statistik - 10.000 besökare!

Publicerad 2008-10-21 19:38:19 i Allmänt - osorterat,

Idag har ni, mina kära läsare, passerat 10.000!!!, detta blir  mitt 249:nde inlägg på bloggen, och ni har skrivit en himla massa kommentarer. Allt detta sedan starten den 4 februari 2007. Besöksstatistiken är något osäker, eftersom jag inte satte igång räkneverket alldeles direkt, men siffran 10.000 är i alla fall passerad.

Jättekul att mina små inlägg om renovering, endel inredning, trädgård och annat lockar till besök. Fortsätt att komma, och lämna gärna ett litet fotspår då och då - det är så kul att se vilka som har varit här!!!


.

Banankaka

Publicerad 2008-10-20 17:36:40 i Mat, bak och dryck,4 riktigt tråkiga och slokiga bananer låg i fruktfatet, och för varje dag som gick blev det värre och värre. Tills idag, då de var påväg ned i komposten. Så kom jag på att banankaka ska man baka på just den här sortens banan.

Sagt och gjort, banankaka är bakad.

.

Nätta små vattenglas

Publicerad 2008-10-19 21:38:45 i Inredning,För någon vecka sedan köpte jag Eva Solos vattenkaraff i ett kit med 2 dricksglas. Egentligen var jag bara ute efter karaffen, men eftersom erbjudandet med glasen låg 30 kronor under enbart karaffen (om färg svart eller lime var den efterfrågade), så var det ju dumt att inte ta paketet. Efter att ha provdruckit glasen tyckte jag det var synd att bara ha 2 st., så när kompis U och jag var i Barkarby häromdagen kunde jag inte låta bli att köpa 6 st. till.


De påminner lite om Iittala-glas, men kostade något mindre - 199 kr för 6 glas.


.

Europeiska donationsdagen 18 oktober, och uppmaning hos Heja Abbe

Publicerad 2008-10-18 22:27:31 i Allmänt - osorterat,


Heja Abbe är en blogg om en alldeles speciell liten kille. Det är en av mina favoritbloggar. Häromdagen uppmanade Abbes pappa oss att tänka på organdonation. Det är ju inte ett ämne som är så upplyftande att tänka på, men inte desto mindre viktigt. Idag är det dessutom Europeiska donationsdagen. Abbes pappa skriver såhär:

"... Kan vi inte tillsammans försöka skrapa ihop så många anmälningar vi bara kan under den här veckan? Så att de ser på donationsrådet att bloggar verkligen kan göra skillnad och inte bara visa dagens outfit. Bloggutmaningar är ju kul, men inte alltid så meningsfulla. Varför inte skapa en som är meningsfull, även om de inte är så kul?

Så nu ber jag dig. Snälla.

Klicka in till den här sidan på donationsrådets hemsida och anmäl dig (och gärna din familj om de vill.)

Skriv om det på din blogg (om du har en) och länka till det här inlägget. Och be dina läsare skriva om det på sina bloggar och länka hit. Och be dem, be sina läsare. Och så vidare.

Låt oss starta en bloggbävning med självaste livet som gåva"

Vår familj är redan anmälda till donationsregisret - är din familj? Har du tagit ställning? Om du har tagit ställning för organdonation, men inte kommit dig för att anmäla dig, gör det. Idag. Nu!!!


.

Tack!!!

Publicerad 2008-10-18 22:04:47 i Personligt - Ebba,Tack snälla för alla hälsningar med anledning av Ebbas ankomst!!! Hon är verkligen världens sötaste (inte ett dugg subjektiv...)  och så högt älskad redan av sina bröder. Äter ofta och mycket :) och sover dess emellan. Idag på em var hon vaken en stund och MED, annars har hon varit lite ledsen när hon varit vaken och inte ätit... Vet ju att det är så i början, men det känns ändå som att vi kommer att ha en viss "inskolningsperiod" på att vara babyföräldrar igen - det är ju ändå 5 år sedan sist, och inte kommer vi ihåg alla detaljer inte.

Hon är relativt lik storebror H, bara 900 gram lättare och lite kortare, men ansikte och miner är nästan komiskt hur likt det är. Varifrån hon fått det mörka håret har vi ingen aning - A och H hade inget hår alls när de föddes, och både O och jag var blonda som små (ja, O är ju fortfarande det).

Förlossningen gick som sagt mycket snabbt och ganska "enkelt", vilket inte ska litställas med smärtfritt ;) Vid 2-tiden på natten vaknade jag och insåg att det nog var dags. Under den kommande timmen hade jag kanske 4-5 värkar som inte var speciellt intensiva, men ändå gav signal att något var på gång. Från 3 och framåt tilltog de i styrka och kom så småningom med 3-4 minuters mellanrum. Pratade med BB Stockholm som tyckte jag skulle ringa på barnvakten.

Ringde svärföräldrarna vid 4-tiden, samtidigt som jag sa till O att han skulle klä på sig. Strax efter halv 5 kom barnens farmor och farfar, och vi gjorde oss redo att åka. Där fick jag under 10-15 minuter ett par riktigt starka och onda värkar som höll i sig länge, och det kändes rätt att åka iväg. 04.52 har jag ett utgående samtal på mobilen till BB där jag meddelade att vi är påväg. Vet inte exakt hur lång tid det tog att åka dit, men tror att vi skrevs in 05.15.

Fick komma direkt till ett förlossningsrum, där jag landade på soffan med värkar som sa att det inte var lång tid kvar. Mellan två värkar lyckades jag ta mig upp på förlossningssängen, delvis klädd, och barnmorskan konstaterade i det skedet att det inte var någon idé att sätta CTG eftersom bebis förmodligen skulle vara född innan 20-minuterskurvan var tagen :) Helt öppen.

Lustgas levererades och TENS-apparat (som suttit sedan 03) plockades bort. Hade stenkoll på hur länge jag fick andas lustgas (höll den för länge förra gången så jag fick fyllekänsla), och O baddade med svala handdukar, kollade värkar och masserade ryggen. 05.50 sa jag till BM att bebis skulle komma, krystade sedan 4 gånger, och så kom Ebba med segerhuva (vattnet gick alltså samtidigt som hon kom, och fosterhinnan satt som en hatt, därav uttrycket segerhuva). O klippte navelsträngen och så fick jag upp henne på bröstet.

Vi fick vara ensamma i lugn och ro med Ebba, som ganska omgående ville amma. Hon låg och mös på mitt bröst, och O och jag njöt av lugnet, och över en drömförlossning. Ringde direkt till syster C som var påväg till Paris, och hann ge henne goda nyheter precis innan boarding, och pratade sedan med O's föräldrar och mamma. Fick fika och cider, tog det lugnt och mös och tror det gick närmare 4 timmar innan de vägde henne, eftersom allt var bra. 3665 gram och 50 cm. Inte alls stor som man "fruktade" pga min graviditetsdiabetes, och det var ju skönt.

Fick fram emot 10-tiden ett familjerum på BB Stockholm eftersom det var så lugnt (dessa är normalt sett "reserverade" för förstagångsföräldrar, och övriga brukar hänvisas till Patienthotellet), och det var skönt. Stort fint rum med Hästensängar är ju lite lyxigt, och det tycker jag man är värd efter en prestation som denna!

Åkte hem efter läkarkontroll av Ebba på torsdag förmiddag (efter ett dygn alltså), och nu är det verkligheten i vardagen som väntar!!!

Än en gång - tack alla ni som önskat Ebba välkommen till världen!!!!


.

Ebba är här!

Publicerad 2008-10-16 16:08:44 i Personligt - Ebba,Ebba föddes igår morse, 6 dagar efter utsatt tid, men på bara 4 timmar efter att förlossningen satte igång. Hann vara på BB 40 min så kom hon. Hon är förstås värdens finaste!!! 3665 gr o 50 cm lång, och en hätta av mörkt hår.
.

Matplats - så gott som klar

Publicerad 2008-10-13 14:18:04 i Huset - kök,Vi har ett L-format kök, där det korta benet är arbetsköket, och övriga delen en slags hall och i förlängningen på den vår inglasade matplats. Eftersom vi inte har överskåp i köket bestämde vi oss för att sätta upp fläktskåp för porslin etc som vi vill ha lättillgängligt (har hittills stått i matkällaren). Att det blev "fläktskåp" beror på att de skulle vara grunda och så gott som helt kvadratiska.

Återigen ett vänstervarv :)

Eftersom vi inte är helt säkra på vad som döljer sig i väggen bakom skåpen tordes vi inte utesluta stödbenen, men nu med dem på plats känns det ändå ganska bra. De två övre raderna har enbart hyllplan, medan den nedre raden har en låda i varje skåp. Tänk för bestick, etc.

Mitt emot matbordet (dvs i ryggen på fotografen vid sista bilden) har vi ett gammalt bokskåp för våra glas. Det bryter av den vita färgen väl, och passar precis mellan dörröppning mot hall (vänster) och vardagsrum (höger).


.

Vår skåpvägg växer fram!

Publicerad 2008-10-11 09:05:09 i Huset - kök,En skåpvägg med 9 st fläktskåp i kvadrat är påväg att växa fram på köksväggen. Inte i arbetsdelen av köket (där har vi inga överskåp), men i vår hall som förbinder kök med matplats. Egentligen var det meningen att kvadraten skulle "sväva fritt" på väggen, men eftersom vi inte är säkra på väggens bärighet (det är plankvägg, men hur många reglar??), har vi kompletterat med ben.

Det blir oxå med Solärs front, men inte lådor utan luckor. Bakom några skåp kommer det dock att dölja sig lådor för bestick, servietter, bordstabletter, etc.

Bilder på skapelsen kommer ikväll!


.

Förnya vår gamla Tomelilla

Publicerad 2008-10-09 18:41:49 i Huset - vardagsrum,Vi SKA köpa en ny soffa, men inte just nu. Däremot håller vi ju på att förnya vårt vardagsrum (går från att ha varit brun/grön vävtapet till att bli vitmålat), och i samband med detta är vi lite sugna på att fräscha upp soffan.

Var på Hus&Hem-mässan idag, och fick mig en 10% rabattkupong på Bemz, som fn dessutom har fri frakt, så vad passar väl bättre än att slå till?

Men, men, vilket tyg??? Har provat mig fram i deras designprogram baserat på några tygprover jag tog på mässan, och detta är vad jag kommit fram till hittills.
Grått på stomme och sittkuddar, mönster på ryggkuddar. Det är Stig Lindbergs Bulbous i kuddarna.

Enfärgat grafitgrå

Grå med liten ruta


Alternativ 1 är det som tilltalar mig mest, och förstås det dyraste...

Hur kommer vardagsrummet se ut i övrigt?

Jo, vita väggar, ekparkett, soffbord i teak, tv-bänk i ek (ja, önskar vi inte blandade träslagen sådär, men den dagen vi skaffar platt-tv gör vi nog något åt tv-bänken) 2 lamino i oljad ek med vitt fårskinn och slutligen en mönstrad matta.

Här finns några bilder på befintligt möblemang.


.

Babykorg

Publicerad 2008-10-08 22:17:45 i Personligt - Ebba,Hittade nyligen tvättkorgen som jag fick av min farmor för många år sedan, och kom på att den ju kan användas dagtid på nedervåningen till bebis när hon kommer. Barnens farmor tillfrågades om lite syhjälp, och ett rutigt tyg införskaffades. Se så fin den är! Örngottet har barnens far haft för dryga 40 år sedan..


.

Matrum dag 2

Publicerad 2008-10-08 22:15:19 i Huset - renovering,Inte helt klart, men skillnaden är markant!!

Allt är vitmålat, inklusive elementrören, och nytt golv på plats. Ett billigt eklaminat från ByggMax, men allt är bättre än det som låg förut.


.

Ingen leverans från DesignOnline än

Publicerad 2008-10-08 19:32:44 i Inredning,men kan inte hålla mig, så jag visar vad jag beställt trots att jag fortfarande väntar på mina saker. Miljöbilder får följa när matplatsen är klar!

Kunde verkligen inte motstå dessa små ljuslyktorFoto DesignOnline.seEller de matchande salt- och pepparkarenFoto DesignOnline.seJag hoppas förstås de gör sig bra på nya vaxduken
Foto DesignOnline.se


.

No time to waste

Publicerad 2008-10-07 19:59:39 i Huset - renovering,Köket är inte riktigt klart (kakel beställt, kommer torsdag) men här ligger vi inte på latsidan utan kör vidare med vår matplats. Den blir bara lightrenoverad eftersom vi fortfarande inte vet vad som händer med den delen av huskroppen - allt lutar nämligen där och bör åtgärdas.

Lightrenoveringen innebär vit färg på väggar och tak (inte den brutna Kummelbyvita vi har i övrigt), att befintliga fönsterfoder får sitta, samt att nytt billigt golv från ByggMax (eklaminat) läggs där.


    
Golvet till vänster var vårt fuskfurugolv från -78.                 Golvet till höger är den gamla korkmattan under.
Ett lager vitt till kommer på i morgon. Redan nu, trots mörk bild i övrigt, tycker jag att man ser vilken skillnad det blir! Härligt!!!


.

Inte ropa hej förrän

Publicerad 2008-10-07 11:26:38 i Huset - renovering,man kommit över ån, stämmer ju bra...

Vattnet kopplades på, alla element kollades så att inget läckage fanns någon stans, allt såg fint ut tills jag gick ut i köket. Stor vattenpöl på golvet UNDER nya bänkskåpen och framför kyl/frys. Vad har hänt? Ringa röris som kommer ganska omgående. Konstaterar att det är anslutningen mellan gamla och nya rör som inte är tät. Inte röris fel, det har fixats med rören efter att han anslöt dem. F-n. Vet inte om jag har lust med mer nu - å andra sidan är det kanske blodtryckshöjande händelser som denna som får bebis att vilja komma ut???


.

Värme i vårt hus!

Publicerad 2008-10-07 09:46:30 i Huset - renovering,Alla blästrade och målade element från nedervåningen är tillbaks och sedan någon timme installerade. Just nu håller mannen och svärfar på att släppa på vattnet, så ikväll lär vi har värme i vårt hus - härligt.

För den som vill se hur de såg ut tidigare finns länkar:

beige/brunt/grönt i vardagsrummet

grönt i hallen (man får scrolla lite)

Vid matplatsen var det beige, och i biblioteket gick det mot beige/rosa. Övervåningens element åtgärdades redan förra året. Allt som kvarstår nu är ett blått element i trapphuset, men det tror jag vi tar och målar på plats. Nästa år, förhoppningsvis, försvinner det helt.

Nu ser de ut såhär:

Vita och fina!


.

eva solo karaff

Publicerad 2008-10-06 18:48:00 i Inredning,Sent om sider har även jag hoppat på Eva Solos vattenflaska med neoprenfodral - idag inhandlades ett st. karaff i set med 2 glas för 395:- på Cervera (ord. pris för enbart karaffen är 429, vad det verkar). Hade egentligen tänkt köpa en med rött fodral, men då det bara var den svarta och limefärgade som var i set fick det bli en svart.
.

Steninge slott

Publicerad 2008-10-05 16:21:01 i Allmänt - osorterat,Vi gjorde en utflykt till Steninge Slott i fredags. Deras stenladugård från 1873 är otroligt vacker!Hos dem finns Fabriksutförsäljning, men vi hittade inget som direkt föll oss i smaken. Däremot åt vi en god lunch med broccolisoppa, ostkaka och salladsbuffé.

Tyvärr är själva slottet bara öppet på helgen, så vi kunde inte få oss en titt inomhus. Blir väl att man får åka tillbaks någon annan gång.

.

Kakelbryderier! - uppdaterad

Publicerad 2008-10-05 12:50:12 i Huset - renovering,Åkte till kakelaffären med inställningen att jag ville ha ett vitt matt kakel, rektangulärt. Frågan var bara i vilken storlek, samt om jag skulle ha en rand med något som bryter av. Tjejen där avråder dock från det vita matta med argumentet att har man vitt i övrigt (luckor, väggar) kommer kaklet se beige åt det gula ut. Inte aktuellt! Golvplattornas storlek 30*30 "kräver" ganska stora plattor på väggen, ansåg hon vidare. Tillsammans med det faktum att vi inte har överskåp kommer jag så hem med 3 prover:

*     1 svart platta 30*60 med blommönster
*     1 vit platt 30*60 med blommönster
*     1 vit/grå platta 10*60, där det finns mindre stavar att göra en avvikande rand med

Ågren!!

Har försökt fota, men det är inte helt enkelt:
    


    


Svårt med färgåtergivningen. I den sista bilden ska vi inte använda den stora grå, utan enbart den stora vita, och i såfall med inslag av de små stavarna (en rad med de 3 olikfärgade stavarna högt)

Vad sägs?

Det fanns ytterligare en platta som var verkligt läcker, men där styckpriset var ungefär vad kvm-priset var på ovanstående plattor... Matt grå med blankt blommönster. Är ju lite sugen! Ska ta med två golvplattor dit nästa gång, och se vad hon säger då.

Uppdatering:

Här kommer plattan som jag refererat till ovan - den blev inte så jättemycket dyrare än de som jag haft på förslag.

Dessa plattor är 48*48


Foto www.lhadoskakel.se
.

En nyans i rött - detaljstudie

Publicerad 2008-10-01 20:31:57 i Huset - kök,Vårt kök är ju genomgående vitt med rostfria vitvaror. Vi har ännu inte bestämt kakel, men det lutar åt vitt. Alltså måste det hela piggas upp lite:


Brödburk från Bruka, som ska fyllas med

hembakat från min nätta lilla assistent

Kanske med en tomatmarmelad på, eller som bruschetta?


Om vi gör bruschetta kommer i alla fall en av alla mina oljor väl till pass!!!


.


Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela