Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Veckans husmorstips

Publicerad 2011-09-30 17:03:30 i Allmänt - osorterat,


Hösten har annonserat sin ankomst även om det är svårt att tro det en dag som denna med sol och runt 20 grader.

Med hösten kommer äpplen, och pajer & mos i all ära men tänk äppelmust till frukost. Egen must, kanske av fådda äpplen. Eller varm must med kanel en kylig vintersöndag!

Men förvaring och lagring? Hur gör man? Pastörisera är ett alternativ. Bag-in-box ett annat (dyrt) sätt. Själv fryser jag. I mjölktetror.

Spara ihop så många du tror du behöver. Varje rymmer ca 8 dl. Skölj noga. Korken behövs inte. Pilla ner en 2-liters fryspåse, fyll på, knyt ihop och stapla i frysen.

Väl tinad håller den 4-5 dagar i kylen. Låt dig väl smaka :)

Vad gör du med dina äpplen?


.

Bonustid!

Publicerad 2011-09-28 10:56:14 i Personligt - barnen,


Om inget oförutsett händer denna vecka, så får jag se mycket mer av barnen de kommande veckorna. Pappan ska jobba på annan ort under en period, och då får jag ha mina troll extra mycket.

Det hela blev med lite kort varsel, så lite logistik finns att trixa med vad gäller redan uppbokad tid, men det löser sig nog det med.


Får du bonus i höst?


.

En sten har fallit

Publicerad 2011-09-23 22:42:21 i Allmänt - viktigt i livet,


I april förra året opererades P för cancer i matstrupen. Regelbundna uppföljningar har inte indikerat att något skulle ha kommit tillbaks, men med cancerspöket vet man ju aldrig. Det vittnar allt för många bloggar om.

Under sensommaren har P haft ont i magen. Det har eskalerat till att i princip vara en konstant molande värk, upp och ned i styrka. Illamående i samband med hans yttepytte matintag. Sömnlösa nätter. Viktnedgång.

Provtagningar förra veckan, och datortomografi i måndags. Och så väntan. En fruktansvärd väntan. Jag har jobbat, varit med barnen, och låtit dagarna ha sin gilla gång. Låtsats som att det regnat, och varit "som vanligt". Utåt. Inombords har tankarna farit som ryska missiler, magen har varit ett kaos och jag har haft allmänna olustkänslor. Fasat för besked. Fasat för att höra ord som "spridning", "metastaser" och "pallativ vård".

Kirurgen skulle ringa torsdag, var det lovat. Samtal uteblev. Eftersom jag skulle jobba i trakterna mot föräldrarna under fredagen åkte jag redan på torsdag, och träffade mapa under gårdagkvällen. Ser på P att han inte är bra. Ett par små ynka räkor. Ett halvt glas vin. Vi pratar lite, och sedan är det horisontalläge. Magen värker. Han ser ynklig ut. Liten och tunn, som en fågelunge. Mitt hjärta värker. Och M, som ska vara stöd. Hon förgås också. Jag ser det.

Fredag förmiddag är ett veritabelt kaos. Jag ska presentera en systemlösning för stor kund, samtidigt som jag väntar på det där samtalet. Hoppar högt när jag ser att Sis ringer. Fruktar det värsta. Ursäktar mig. Väntar en sprucken röst. Metastaser. Men så hör jag "Det är positivt. Det är finns inget avvikande på plåtarna. Inget har kommit tillbaks".

Och tårarna kommer. Jag står i kapprummet och tårarna flödar. Klumpen i magen är borta. Stenen i mitt hjärta faller. Det är som att sväva på moln. Som att vinna på Lotto. P har fått ny tid. Faktiskt fått tillbaks det liv han trodde var till ända. Som vi trodde var påväg mot slutstationen.

Och en sten har fallit. Jag är tacksam. Lycklig. P får vara med oss än ett tag. Barnens älskade morfar ska inte få ätas av monstret. M och P planerar redan för nästa resa söderut. Lycka.

Så pratar vi med P på kvällen. Han har spelat golf. Så gott som ingen värk i magen. Är det hjärnspökena som levt rövarn i magen? Som förstärkt en känsla? Som spelat P, och oss andra, ett förskräckligt spratt? Är det oron som skapat smärtan? Nej, något är det förstås, men det är inte Cancern. Och vad finns väl som kan vara värre?? Gastroskopi planeras in, men som sagt - det finns väl inget som kan vara värre??.


Prioriteringar

Publicerad 2011-09-20 22:27:08 i Personligt - barnen,


Jag undrar om det brunnit någonstans.

Barnen har ingen matsal i skolan, och en miniatyrgymnastiksal anno 197x, men istället för att ta tag i dessa stora frågor för att bättra på deras hälsa och miljö lägger nya rektorn krut på att dra in födelsedagsglassen. I hälsans tecken.

Jo tack.

Dessutom med kommentaren "på förekommen anledning" - vilken då om man får fråga?


.

Höstdikt: Varför?

Publicerad 2011-09-20 11:52:53 i Trädgård - höst,


Höstdikt: Varför?

Varför tro att livet väntar        
när det svalnar och blir höst
varför gömma sig i mörkret     
för att i skuggan söka tröst

Varför vänta hela livet
på någonting som redan är
varför vänta ett helt liv
när paradiset finns just här


Det är min vän Charlotte som författat den fina dikten ovan.

.

Nymanglade lakan

Publicerad 2011-09-11 21:24:53 i Allmänt - vardagsliv,


Det var inte igår. Som jag manglade lakan alltså. Ärligt talat vet jag inte om jag någonsin gjort det. Vi hade en mangel där jag bodde för dryga 10 år sedan, men tvivlar på att jag använde den. Ibland var det tom så illa när jag hade tagit lakana ur sängen att jag sov i sovsäck följande natt för att jag inte iddes bädda. Men det var då.

Och nu är nu. Nu är det nymanglat för hela slanten. Stått halva kvällen, och insett att lakana måste vara lite fuktiga innan de åker in i manglen. "Stryktorra", för att använda symbol på tumlaren. Inte "skåptorrt". Ska pipa iväg och bädda nu.


Sover du i manglat? Eller stryker du? Eller ingen dera?


.

Kaffesugen? Espresso? Latte?

Publicerad 2011-09-11 13:08:17 i Allmänt - vardagsliv,


Här är svaret! Säljer min Martello espressomaskin med inbyggd mjölkskummare för 350! Finns i norrort alternativt Solna. Skriv en kommentar med mailadress om du är intresserad.

Mjölkskummaren styrs via steglöst reglage på sidan.


.

Dagens lista

Publicerad 2011-09-10 08:38:08 i Allmänt - vardagsliv,


Gräva grop - check, så långt det går. Bonus är att jag äntligen lyckades får bort busken
Plantera höstblommor - check, 5 höstfägring på plats
Lägga ut ett par tre saker på Blocket - får vänta tills det är dax att gå in; alldelels för fint väder ute!
Röja urvuxna kläder - se ovan

Njuta av lördagen - PÅGÅR!Vad gör du idag?


.

En grop

Publicerad 2011-09-10 08:33:51 i Freja - utomhus,


Jag gräver en grop. Till grannarnas förtret. Eller nja, det är väl bara EN granne som gnäller. Men h*n gör det desto mer.


"Meeeeeeeeeen, ska du ta bort den fina busken? Den som Herr P planterade när han flyttade hit"


Pilutta dig att jag ska. Det var förresten samma granne som klagade på att mina barns cyklar skräpade.

Undrar om hon blir nöjd när jag är klar. Gropen ska nämligen fyllas med grus och få sig ett cykelställ istället för en grön buske som agerat hundbajspåsegömma i flera år.


Vad gräver du?


.

Blossa 11

Publicerad 2011-09-09 11:11:59 i Ny framtid - välbefinnande,


Den låter lovande, årets Blossa. Dessutom är flaskan den snyggaste hittills! Har skickat iväg en förhandsbokning - skönt att slippa hypen på Bolaget när det väl beger sig.


För nionde året i rad släpper BLOSSA sin årgångsglögg och i år smaksätts den med kaffe rostat av Arabicabönor från El Salvador. Flaskan pryds av koordinaterna från Finca Las Delicias, det plantage där kaffebönorna har odlats.

Saxat från Blossa.se, varfrån även bilden är lånad

.

Säg Cheese

Publicerad 2011-09-09 11:00:00 i Personligt - välmående,


Le Gruyere Reserva

Provad en, två, kanske tom tre bitar ost på ICA igår - ni vet när de ställt ut en skål och så tar man sig själv.. Tveksam till de där obemannade varuproven, men kunde inte låta bli. Är svag för ost.

Le Gruyere Reserva. 299 pistoler /kg. Lite väl häftich, men attans så god. Bara en bit ost och ett glas rött. Passade ju himla bra att granne U med barn åt middag hos oss. Efter pastan fick barnen glass (hemgjord, mind you), och vi tog en bit ost.

En torr smakrik hårdost. En sån som smular lite. Som är lite sträv. Och alldeles förföriskt god.Har du någon favorit på ostfronten?.

När inget annat hjälper

Publicerad 2011-09-09 07:00:00 i Personligt - barnen,


så finns det de som ger en dask på rumpan. Eller tar tag i barnets arm. Lite för hårt.

I dagens Debatt diskuteras det faktum att en italiensk pappa står inför rätta i Göteborg efter att han har givit sin 12-årige son en örfil på allmän plats. Eller ja, det är inte pappa som diskuteras, utan handligen att fysiskt tillrättavisa sina barn.

Fysiskt våld är aldrig rätt. Nej, helt sant. Men när inget annat hjälper. När alla verbala vägar är passerade. När hot är uttalade. När mutor givna. När orden inte finns längre. När det inte fungerar att låta det bero. När de andra barnen inte vill få ytterligare en smäll. Vad gör man då??.

John Blund kom tidigt idag

Publicerad 2011-09-01 21:41:06 i Personligt - Ebba,


Det märks att vi alla är back in business. Jobb och skola har börjat, och därmed även dagis förskolan. Upp tidigt. Full rulle. Efter middagen var E märkbart gnällig. Sitta i knä. Inte sitta i knä. Bompa. Pippi. Upp. Ner. Ett fastlig spring. Ett utbrott för mycket, så åkte pyjamasen på och vi fixade en flaska välling. Innan jag hann att blinka hade E tagit kväll.

Och eftersom vi för närvarande är sofflösa, så fick det bli i fåtöljen. Vid pass 18.35. Får se om vi får spana soluppgång tillsammans i morgon, eller om sömnbehovet är extra stort innan vardagsrutinerna har satt sig igen.


När går du och lägger dig?
.

Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela