Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Vintertid igen

Publicerad 2007-10-28 08:07:51 i Trädgård - diverse,

Och som småbarnsförälder var det ju inte mycket nytta med en extra timme... Barnen vaknade som om inget hänt. Men man får se det positivt - 1 timme mer idag att fixa saker på!

Tulpanerna ska ner i marken och ytterligare höststädning i rabatterna.

Första paketet har anlänt

Publicerad 2007-10-27 23:48:34 i Huset - vardagsrum,

Formodesign var snabba, och igår kom mitt paket. Tyvärr var lilla Marimekkoskärmen slut, men de hade en "bucklig" skärm som jag fick gratis. Liiten buckla, inget som syns, så det var bara att tacka och ta emot. Fågelmatarn att sätta på PET-flaska var dock helt slut, och väntades inte in igen.

2*tyg ska på sikt förvandlas till gardin och kuddfodral, och fiskar/hajar har redan funnit sin plats i badkaret.

    
Vilken skillnad det blev mot de gamla vita skärmarna! (Klicka på bilderna för att se dem lite större)

Det var en gång en tand

Publicerad 2007-10-27 23:45:30 i Allmänt - osorterat,

Förra veckan fick jag ett samtal på jobbet - A hade slagit ut en tand. Barnen hade lekt, en sten for genom luften, och landade oturligt på A's mun. Tanden var förvisso lös, och av karaktern mjölkdito, så den skulle ju ut, men det gick kanske lite drastiskt till. Stor fläskläpp, jack i läppen, besök hos tandläkaren, och 3 glassar senare ser det ut så här:

 Efter en vecka har svullnaden lagt sig, och sårskorpan är borta

Barnens adventsklapp

Publicerad 2007-10-27 23:15:51 i Årstider/Högtider - jul,

När A var helt ny, typ dryga 10 månader, sprang jag på en jättesöt tomte. Direkt slog det mig att denna lilla tomte skulle A få i present, och förhoppningsvis skulle jag kunna fylla på hans förråd av tomtar jul efter jul. Eftersom det dröjer länge innan lilla A intresserar sig för inredning, så får den lilla tomten förvaltas av mig och mannen tills vidare. Så kom lilla H året efter, och förstås fick han oxå en tomte. Nu får de en tomte var lagomt till första advent, och samlingen består, innan årets utdelning, av 9 tomtar, som då snart är 11. Tanken är att de ska få sina tomtar den dagen de flyttar hemifrån. Hoppas det uppskattas! Jag kommer i alla fall att sakna dem!!!!

Att vårda en gammal trädgård

Publicerad 2007-10-27 22:45:00 i Trädgård - diverse,

När vi tillträdde vårt hus förra hösten var stora delar av trädgården ganska vild i den mening att växterna var inte speciellt väl underhållna. Som exempel kan nämnas en kaprifol, som växt sig helvild över uteplatsens plank, klätterhortensian som ätit sig in i plankets hörnstolpar, en häck i klasespirea som välde ut över alla bredder och en plantering (?) med diverse barrväxter som var helvild och "överallt".

Jag var för att bo in oss ett år med alla årstidsskiftningar innan vi gick lös på växterna, medan min man hellre ville kapa jäms med fotknölarna. Vi gjorde en kompromiss, och tog ansade vissa växter rejält förra hösten, andra fick stryka på foten, eller åtminstone klippas ned rejält, i våras, och nu är vi på trädgården igen inför vintern. Närmsta grannarna har kommit med uppmuntrande tillrop om hur fin trädgården ser ut, och det känns förstås jättebra. 

Blev dock lite funderasam när jag läste en artikel om att "vårda sin trädgård" (har ingen länk, och hittar inte igen artikeln, tyvärr) och att vi "moderna" människor går så hårt åt våra gamla trädgårdar, liksom många går hårt åt sina hus utan att tänka på att vårda det som redan finns. Ska  man vårda och behålla det som någon kärleksfullt planterade för 40 år sedan, eller ska man gräva upp och sätta nytt? Ska man få dåligt samvete för att man raserar och bygger upp på nytt, eller ska man tänka på hur man själv vill ha det. Kulturarvet...

Konkret exempel är vårt nyponbuskage. En gång var det säkert jättefint, ansades årligen och sköttes med kärlek. Sedan ett knappt 10-tal år har dock inget tagits om hand, utan det har bara vuxit. Nyponbusken är jättefin på avstånd när den blommar, men synas den noga är det mycket dött i mitten (som man inte kommer åt utan att klippa ner rejält runt om), rotskott har skjutit iväg åt alla håll, och den är inte direkt vacker. Eller jag ska kanske skriva "var inte direkt vacker". Den finns nämligen inte mer!  Under veckan som gick har jag klippt ner hela busken, och idag har mannen och jag tillsammans grävt upp alla rötter. Vi vet inte hur länge den suttit där, men med tanke på omfånget på rötterna förmodar vi att den inte var direkt ung. Barkmylla och gödsel har vänts ned, och i morgon blir det tulpanodling. På villahemmässan för några veckor sedan köpte jag 30 vita låga och 30 röda höga tulpanlökar, och jag ser framför mig en vacker blomning i april/maj nästa år.

Brudsprirean och doftschersminen har fått gå samma öde till mötes, nästan. Där har vi inte grävt bort roten, men väl tagit ned båda buskarna till ca 30 cm. De var risiga, med mycket dött. Vi räknar med att de tar sig fint under våren, och gör de inte det får vi väl komplettera planteringarna med något nytt. Vi kan ju inte spara dem bara för att de "alltid funnits där". Tror jag skulle ha svårare att gå lös på trädgården om vi köpt av en gammal dam som efter flytt tar sina dagliga promenader i våra omgivningar, än som det är nu med förra ägaren utflyttad till Dalarna. Han har nog lämnat vår adress och livet där bakom sig.

I morgon ska jag komplettera med lite bilder.

Nu har jag shoppat!

Publicerad 2007-10-25 00:10:26 i Inredning,

Efter 2 tunga dagar med utbildning har jag shoppat loss lite


image250 
2 st. svarta skärmar - en större till den höga lampan, och en mindre till den lägre


image251 
För matchningens skulle har även det svarta tyget inhandlats.
Ska förvandlas till 2 soffkuddar.


image252
 När vi ändå är inne på tyg, så blev det en bit till gardin i pojkarnas lekrum. Ska anamma tipset att ha ett biligare tyg som grund för gardinen, och sedan ha detta som komplement. Tar nog upp den blå randen i lekrummet som bas.


image253image254 
För att minimera risken för halkolyckor i badkaret byts den gamla mattan ut mot självhäftande fiskar och hajar.


image255
Kunde inte motstå en fågelmataranordning för pet-flaskor inför vintern.
Lite solrosfrön åt småfåglarna kan väl vara lämpligt.

Alla bilder ovan kommer från Formodesign, där jag även handlat.

Som grädde på moset blir det även två zinklådor för blommor ute, inhandlade på Inreda.com. Bild finns i tidigare inlägg.


Ja, det var väl dagens, veckans och månadens shopping, allt på ett bräde.
Bara ett par klick bort. Bekvämt!!

Soptunna för kompost och trädgårdsstädning

Publicerad 2007-10-23 23:58:34 i Trädgård - diverse,

För några månder sedan fick vi erbjudande från Sita att hyra en STOR soptunna (370 liter) för trädgårdsavfall. Hämtas 2 ggr per månad från april till november. Med tanke på allt "skräp" som blir i trädgården, och oviljan att ha egen kompost (sniglar har vi nog av i alla fall) hoppade vi på detta erbjudande.

Känner mig riktigt nöjd att jag under de senaste dagarna fyllt denna tunna med nedklippt brudspirea, doftschersmin och ett helt "buskage" nyponrosor. Spirean och schersminen var helt vildvuxna och behövde förnyas. Nyponrosorna får dock ge vika helt för vårens tulpaner. Buskaget satt tokigt till och var egentligen bara fint den korta period det blommar - i övrigt var det mest risigt. På sikt ska dessutom rabatten där de växte bort.

Nu är det bara att göra ett ryck i helgen och gräva upp 6 stora rötter från nypona, på med ny jord och så ned med 60 tulpanlökar, samt hålla tummarna för att de tar sig fint i vår!!

Mannen åter från Kina

Publicerad 2007-10-23 00:19:49 i Allmänt - osorterat,

Så kom den efterlängtade pappan och mannen hem från Kina igår kväll. Häftiga spyder-jackor till killarna fanns med i bagaget. Första kvällen hemma förlorade han sig dock totalt i sin nya iPhone, direktimporterad från landet i väst.

Själv har jag jobbat hela kvällen som kompensation för förra onsdagen, då jag fick lämna jobbet för att hämta A på förskolan. Han hade fått en sten kastad på munnen, med följd att ena framtandens tid var förbi. Fläskläpp och ytterligare 2 lösa tänder, dock enbart av mjölkvarianten, blev resultatet. Så kan det gå. Röntgen hos tandläkaren visade dock att det inte var någon fara med tänderna som var påväg ned.

Inte mycket tid för inredning för närvarande, men jag ska väl göra ett ryck och sy förhänget för vårt lilla "kapprum" en vacker dag.

Näthandel

Publicerad 2007-10-16 21:05:55 i Inredning,

Har hittat lite potentiella inköp på nätet (tack och lov för näthandel - när tusan ska man hinna gå till vanliga affärer??). Beslutsångesten ligger tung, och jag är i valet och kvalet. Tänkte få lite input från er därute i rymden, och kanske hjälp att välja

Först ut är nya lampskärmar. På bilder från mitt vardagsrum syns de befintliga skärmarna, som var ett tillfälligt köp i avvaktan på den rätta skärmen. Är sugen på Marimekkos skärmar, men vilken färg? På sikt blir vardagsrummet vitmålat med brytning åt grått. Mattan kvarstår (ligger), tv-bänk och laminostolar i ek, soffan ska nog bytas. Lutar åt svart eller röd.

image241Liten 285, Stor 325
Foto: FormodesignBarnen har en ärvd röllakanmatta i sitt lekrum, och även den är högst temporär. Vad sägs om någon av dessa? Bilder på killarnas lekrum finns här.

           1745/st
Foto: Formodesign

Racerbanan inbjuder ju till värsta racet, men eftersom mattan ska ligga under bordet är det kanske inte lämpligt. Det grön/blå racerbilen ligger nog närmast till hands. Mattan är designad av Karin Mannerstål och är i ull. Lite saftit pris, men väldigt fina!

När vi ändå är inne på barnens rum så ligger det nära till hands att fundera på gardiner. Fönstren gapar tomma, och det är lite tråkigt. För att fortsätta på temat Karin Mannerstål så gillar jag verkligen detta tyget

    265/meter
Foto: Formodesign

Alla produkter ovan har jag hittat hos Formodesign.
Vet du någonstans där de finns till ett lägre pris får du gärna säga till!

Vår relaxhörna

Publicerad 2007-10-15 22:28:49 i Huset - vardagsrum,

image240

Så har äntligen det lilla borde kommit, och hörnet börjar ta form. Någon har tidigare kommenterat att tavlorna hänger snett i förhållande till stolarna, och ja, det är sant. De har hängt där sedan vi flyttade in, och eftersom vi snart (???) ska måla vardagsrummet tänker jag inte hänga om dem nu. Så det så!

Operation tavelhängning

Publicerad 2007-10-15 22:15:19 i Huset - hall entréplan,

Nu har det stått 4 tavlor i hallen i flera veckor, och varje gång jag gått förbi har jag tänkt att "ikväll" ska det fixas. På torsdag kommer delar av släkten hit, så nu fanns det ingen återvändo (måste ju ändå flytta på dem för att dammsuga...). Sagt och gjort - måttade höjd och bredd, plockade fram hammaren, och här är resultatet.

image236

Väggen är dock VIT och inte en nyans i rosa :) Den lilla snutten som sticker ut ovanför tavlorna är elen till gamla hallamplan. Snart ska vi göra något åt den också!

Hela hörnet ser följaktligen ut såhär

image237

Direkt till vänster om öppningen mot inre hallen är det en liten väggsnutt på knappt 2 dm. Där fick älgen plats

           

Var tvungen att fota från sida för att inte det skulle bli en enda stor blixt i bilden, därav det något svajiga fotot. Tycker han är riktigt söt!

Ok, nu har jag lekt klart

Publicerad 2007-10-15 00:04:30 i Allmänt - osorterat,


Fick för mig att jag skulle justera layouten, och efter mycket huvudbry har jag nu fått till något som känns ok, åtminstone tills vidare. Får se vad ni tycker!

Jag har dessutom pillat in 2 räknare och eftersom statistiken på blogg.se inte sträcker sig mer än 3 månader bakåt höftade jag till det totala antalet besökare :)

Barnens ytterkläder

Publicerad 2007-10-11 22:49:36 i Huset - hall entréplan,


ska hänga här...

Eftersom det är en vitmålad vägg bakom har jag tänkt mig samma tyg som jag ska ha för att dölja vårt "kapprum" - ett tyg i vitt/rött/grått från IKEA. Någon dag, när som helst, ska jag låna lillasysters symaskin och fixa detta. I morgon kanske jag kan köpa en bit tyg till för väggen vid jackorna.

Vi skulle egentligen köpt en hängare på IKEA, men den verkar ha utgått. Så vi "byggde" en själva av en bit ek och de krokar vi hade sedan tidigare. Av någon mystisk anledning saknades en krok när de skulle skruvas fast, så där måste jag komplettera lite på K-Rauta. Tills vidare (användbart tidsbegrepp) har vi bara 8 krokar.

image232


Vårt glasskåp

Publicerad 2007-10-11 21:25:35 i Huset - kök,


Inspirerad av era bloggar presenterar jag härmed vårt glasskåp! När vi nu renoverar blir det mycket vitt, framförallt på ytskikten men även till viss del i möblemanget. Detta gamla bokskåp kommer jag dock aldrig att gå lös på med färg. Skåpet är av okänd ålder, men ända sedan jag var liten och såg det hemma hos mormor har jag längtat efter att en dag få ta hand om det.

Mormor, som var inbiten filatelist, hade hela sin frimärkssamling i diverse medicinlådor i detta skåp. På den tiden var det fint hyllpapper på hyllorna, och små tyllgardiner bakom glaset (lådorna var väl inte de vackraste, och behov att dölja dem fanns).

image231

Lite taskig vinkel, men det var för att slippa reflex från lampan över matbordet.


Avlastningsbord till hallen

Publicerad 2007-10-11 00:13:47 i Inredning,Letar och letar, men hittar inget avlastningsbord att ha framför fönstret i hallen. Sprang på ett jättefint i perfekt storlek på Duka, men problemet var att det var i ek, och jag vill ha vitt. Och så när jag kollade runt bland era bloggar så hittade jag på det här bordet

image230 

Från Ellos, av alla ställen. Hade ingen aning om att de säljer möbler. Tror att två av dessa (det är bara 80 cm brett) bredvid varandra skulle fungera! Ska ta mig en funderare!

Hjälp m stilmall

Publicerad 2007-10-09 00:17:05 i Allmänt - osorterat,
Försökte mig på att justera stilmallen, och vad gäller bloggens startsida så är det ok. Om man däremot väljer Senaste inlägg eller sorterat på kategori, kommer den gamla rubriken upp ovanpå min justerade header. Någon som kan tala om vad jag har gjort för fel?

Hem & Villamässa i Älvsjö

Publicerad 2007-10-07 21:48:26 i Allmänt - osorterat,


Måste säga att dagens aktivitet gjorde mig lite besviken!!!
Årets Hem & Villamässa hade inte alls samma utbud (Hem 2007) av inredning som de hade förra året.

Hade hoppats på utebelysning, specifikt Konstsmides lampor där vi är sugna på Arezzo,

image226
Foto: Konstsmide

nya roliga detaljer för köket och kanske lite konst. Hade räknat med att Inreda.com skulle vara där, liksom Cult Design. Visserligen var det någon utställare som hade Cult och Sia, men mycket begränsat sortiment. Inget nytänkt på köksfronten, utan relativt lika tankar som förra året. Då sprang vi fötterna av oss för pelletspannor och köksinredning - i år behövde vi inte besvära oss upp uppvärmningen i alla fall.

Trots ovan gnäll hittade vi i alla fall några små prylar.

Dels kunde jag komplettera mina 2 orkidékrukor i glas med ytterligare 2 st. Sedan hittade vi en nötknäppare till min hasselnötsgalne make, som med förkärlek har använt polygripen till sin nötkonsumtion.

Denna manik har större estetiskt värde (vi köpte den svarta) - får se om den håller måttet vid hög användning.

image225
Foto: Drosselmeyer

Slutligen köpte vi tulpanlökar, så nu ska vi bara hitta ett vettigt ställe att placera dem på.

Har gått lös på "kullen" och kapat ris och tallar. Kanske ett lämpligt ställe mot gatan att ha vårens tulpaner?

     
Foto: Bloembollen

30 vita, som blir ca 25 cm, och 30 röda, som når upp till 50 cms höjd.

Något som dock gjorde mig glad var Starka, en leverantör av marksten och plattor. Blev otroligt inspirerad av deras monter, och även om det tar åtminstone till 2009 innan vi kan gå lös på den delen av trädgården så "vet jag precis" vad jag vill ha: Bya-sten i 4 olika storlekar. Tog ett foto med mobilen, men lyckas inte få över det till datorn...
Inredningsdetaljer - Cult mm

Publicerad 2007-10-05 22:12:35 i Huset - vardagsrum,

Idag har jag shoppat mer Cult Design. 
I samband med att jag visar nyförvärven tänkte jag bjuda på några detaljer hemifrån.

image215

Vårt ena vardagsrumsfönster med nya ljusstaken från Cult på plats. Inte riktigt nöjd med hur blommorna hamnar, men det får väl lösa sig. Till vänster lampa från Ljushuset , sedan mina paraplyaralior i krukor från Plantagen (sedan ett år köper jag enbart vita krukor - alla andra byts ut vart efter) några små snidade trägubbar från Kenya (detaljbild nedan)

image216

Ljusstaken är deras 4:a på längden, med vita manchetter. Manchetterna har ett litet rutmönster präglat, och ljusstaken i sig är randig på höjden.

image217


Till köket köpte jag en kvadratisk ljusstake, även den från Cult. Till denna blev det grafitgrå glansiga manchetter.


image218

image219


Andra detaljer i vardagsrummet är min krabba i mässing som väger 10 kg. Tack och lov hade jag vänner som jobbade som "expats" i Kenya, vilket innebar att jag fick transporthjälp hem (jag hade mina 20 kg på flyget - vännerna fick ta hem en 20 fots container...). Krabban står på TV-bänken.

image220


Vi har två stora fönster i vardagsrummet. Där finns förutom blommor. ljusstakar från Cult och lampor även små afrikanska gubbar kring lägerelden

image221

och två ljusstakar, även de från Kenya (helbild och närbild)

        


I köksfönstret har jag ytterligare minnen från Kenya: 3 pärlhöns snidade i acasiaträ.

image224

Efter 5 år är de äntligen här -

Publicerad 2007-10-04 20:12:11 i Huset - vardagsrum,våra efterlängtade Laminostolar!! Oljad ek med vitt fårskinn.
Ett litet bord som hör till kommer nästa vecka.

Vi har varit påväg att köpa dessa stolar sedan vi bodde i stan, men först tvekade vi inför kladdiga små barnfingrar, sedan skulle vi köpa till huset, och så hann vi flytta därifrån till vårt nuvarande hus, och då skulle vi bara invänta renoveringen av vardagsrummet. När sedan Staland hade ett erbjudande slog vi till. Vet ju aldrig när vi får ordning på vardagsrummet, men nu slipper i alla fall våra gäster sitta på köksstolar!!


image208


Nya exteriörbilder

Publicerad 2007-10-04 20:08:26 i Trädgård - diverse,

Nu har jag några alldeles färska utebilder, så bilderna i inlägget nedan är bortplockade.

     
 
Huset från gatan, närbild på en gäst på blixtvisit, samt södra gaveln. Det bruna. flagnande planket ska på sikt bort, och vi ska förhoppningsvis bygga en altan utmed hela kortsida på entréplanet. Det skulle innebära att högra fönstret ersätts med en altandörr. Håll tummarna att det går vägen!!


Passar på att visa lite av vad trädgården har att bjuda på framåt höstkanten


  

Höstaster i full blom, och så en närbild     

Pumpor; det blev 7 stycken, och vi får väl se hur många av dem som överlever att anta en orange ton inför Halloween. Stora pumpan flankeras av Lejongap.


Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela