Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Vitvaror så gott som klart!

Publicerad 2008-06-29 00:50:50 i Huset - kök,


Nu har vi nog så gott som bestämt oss för vitvarorna, och om inget oförutsett händer blir deten fläktkåpa från Fjäråskupan - Focus. Har inte riktigt bestämt oss för 70 eller 90 cm än
och häll och ugn från Siemens; 775501E respektive HB330550S.

Även diskmaskinen blir en Siemens SE46T590SK. En av de få som har flyttbara bestickkorgar - ett krav!!

All denna utrustning kommer att hålla till utmed högra sidan av köket.

Förutom 2 bänkskåp kommer vi till vänster att ha dubbla kyl/frysar, istället för en kyl och en frys. Har fått för mig att det är bättre med 2 lite större kylar, och 2 mindre frysar. Vi har ju en box i källaren. Med två kylar kan man hålla lite olika temp i dem är det tänkt. Husqvarnas QT4620RFX blir vårt val för detta.


Diskbänk är beställd och levererad från Franke - 80 cm bred och 70 djup med två lika stora hoar. Till det har vi införskaffat kranen Garda från FM Mattsson.


Köket i övrigt blir IKEA's Solär och nu är det i princip klart att hantverkarna kommer vecka 34. Återstår att bestämma är golv och kakel. Kakel är inte fullt så bråttom med, men golvet måste ju finnas på plats när de kommer. Det lutar åt Forbos Marmoleum Click, frågan är bara vilken färg?

Eftersom köket är vitt, bänkskivan virrvarr ljus och kakel kommer att vara någon form av vitt tror vi oss till att bli lite vågade med mörkt golv.

Vad tror ni om detta?


Det är färgerna Raven och Volcanic Ash. I vårt fall skulle vi lägga det på diagonalen, och mellan bänkraderna är det bara ca 130 cm som kommer att synas (på 4 meters djup). Har fått låna hem dessa två färger plus Ethernity, så vi ska testa lite och se vad som känns bäst.


.

Den utlovade ladan kommer här

Publicerad 2008-06-25 18:04:31 i Årstider/Högtider - sommar,Påväg till vårt badställe


passerar vi kusinernas lada.För bortåt 25 år sedan gjordes stallet om till sovrum (nedre fönstren på övre bilden, och bortre svarta dörren på nedre bilden).

Därefter följde att logen ovan vagnslidret (nedre bildens två fönster) inreddes till sovrum. Några år senare inreddes halva magasinet med panel på väggar, riktigt golv, och ett nytt fönster togs upp (bilden nedan). Trappan leder till sovrummet.Här har vi haft 70-årskalas, kräftskivor, och ett ypperligt utrymme för alla barnen att leka när vädret inte tillåter utomhuslek eller bad. Dock var halva magasinet fortfarande inte iordninggjort, och detta drog förstås ned det allmänna intrycket. När vi kom ut till landet för någon månad sedan träffade vi på hantverkaren som gjort underverk av resterande del:


Allt utrymme bortom stolparna är nyinrett. Nytt fönster upptaget, och nytt golv i hela lokalen. Isolering och panel är på plats - det är som natt och dag, men tyvärr har jag inga före-kort. På sikt ska loftet göras i ordning, och ett första steg är taget i och med de stora fönstren som är ditsatta (syns även på övre utomhusbilden).

Ladan har verkligen fått ett enormt lyft! Tur att man inte är där året runt så att denna volym behöver värmas upp :)

Tack för denna gång.


,

Detaljstudie - 3:e delen från landet

Publicerad 2008-06-22 22:47:47 i Årstider/Högtider - sommar,


Eftersom enda uppvärmningen är öppna spisen, i kombination med en gasolvärmare om det blir riktigt illa, är det ju bra med ved. Förra sommaren fällde vi 5--6 träd, och här är delar av "skörden".

Lagar mat gör vi som sagt på gasol, om vi inte grillar, och gasol är även driftkraften till vårt lilla kylskåp. El via solpaneler och reservbatterier driver fläkten på torrdasset, och ger oss lite belysning och laddning åt barnens nintendospel.

Några detaljer från utsidan:

En väderpinne är bra att ha. Den går inte alltid att lita på, men just här var det faktiskt torrt och soligt..
Äkta knuttimmer
2 fina fladdermusholkar har vi, men de rackarna bor hellre i väggarna och taket. I år har de dock valt helt annan boplats. Vi vet inte riktigt vad vi tycker om det eftersom den gångna helgen varit totalt nedlusad med knott.

Härnäst följer ladan och lite kring den.


.

Livet på landet - del 2

Publicerad 2008-06-22 22:29:39 i Årstider/Högtider - sommar,

Tar vi trappen upp till övervåningen finns en liten hall - där huserar modern och fadern. Innanför hallen är "barnens rum", dvs där lillayster och undertecknad tillbringat vår upväxt. Nu är det barnbarnens tur (de har blivit så stora att de sysselsätter sig själva på morgonkvisten, och är därmed välkomna att dela hus med mormor och morfar...).


Syskonen B tar vänsterhörnet, medan kusin H får motsatt planhalvaMitt emellan finns plats för spel- och ritstunder


Vi går ut och ser var disken tar vägen (den observante ser att diskmöjligheter saknas i köket!)


Ser man på: disk- och tvättmöjligheter ute i det fria. Vatten pumpas vid behov och förvaras under tiden i 2 gamla mjölktunnor. Regnar det struntar vi helt enkelt i disken :)

Och dass då? Ja, ligger nordanvinden på är det inte så lockande att ta stigen 30 meter upp i skogen, men vad gör man?


Stuga 2 har dass i ena änden, med litet hjärta som vänds till rött vid behov, och lillasysters sovhus i andra änden. Där huserar hon med 3/4-delar av sin familj.

Fortsätter vi en bit upp i skogen kommer vi till stuga 3som sagt är den inte helt färdig inuti, men vi sover i alla fall där, bland osb och gullfiber (nja, den senare har fått flytta ut)

Del av taket ska isoleras och råspont ska spikas/skruvas, och så ska vi ha någon typ av golv och ytskikt. På sikt blir det ett loft ovanför vår sovdel, och så en vägg mot andra halvan där barnen ska hålla till, är det tänkt.

Vi har i alla fall en underbar utsikt från fönstret:


Mer följer för den som är intresserad!


.

Vår pärla i Sörmland - del 1

Publicerad 2008-06-22 21:54:35 i Årstider/Högtider - sommar,


Några bilder från vår pärla mitt ute i skogen - en timmerstuga utan varken rinnande vatten, el eller toa (nuförtiden har man ju i alla fall tel via mobilen), men full av frid. Pärlan består av stuga 1 - med anor från 1800-kallt, stuga 2 - en friggebod á 10 m med 10 år på nacken, stuga 3 - dryga 20 kvm uppförd 2006 och under byggnation, samt ve´bon.

Inser att jag inte har någon bild rakt framifrån, men så här ser den ut när vi kommer från dass :)

Vi kliver in, och hamnar direkt i vår yttepytte hall

Därifrån finns inga foton, däremot har vi våra nycklar uppe på en av takbjälkarna, långt från barnens nyfikna fingrar!

Köket ligger rakt fram


och lämpar sig för lättare matlagning. I golvet har vi en jordkällare - var kylen befinner sig kommer ni bli varse längre fram.

Om man vänder sig om för att vandra vidare ser man våra enorma kokresurserEn vedspis som inte använts på länge, och en 3-brännare gasolspis. Försöker grilla så mycket som möjligt!

I anslutning till köket, och som enda rum på nedervåningen finner vi


storstugan med matplats och soffhörna. Notera frånvaron av TV - såååå skönt!


I hjärtat av huset finns förstås en

och har man örnkoll ser man en lucka till höger - den leder till köket och förenklar helt klart fram- och avdukning, samt är perfekt att krypa igenom om man är typ 4 år!

Mysigare blir det förstås om man tänderoch kompletterar med ett par tändaFortsättning följer. Välkommen tillbaka, kanske redan ikväll!


.

Gratis bira i baren - senaste nytt!!!

Publicerad 2008-06-18 08:45:44 i Trädgård - diverse,Ser man på! Det funkade faktiskt! Utdelningen var väl inte spektakulär, men 8 mindre och 3 ganska stora sniglar hade hittat dit under natten.  Och med tanke på att kvällsplocken hittills har genererat i snitt 6-7 st så får man väl anse att en lättöl gav resultat :).

Har sommarstädat vår lilla stuga

Publicerad 2008-06-17 23:55:22 i Årstider/Högtider - sommar,Eftersom det står tomt och oanvänt stor del av året blir det ganska rått i vårt lilla bo. Alltså ägnas 1-2 dagar varje försommar till vädring och städning. Då kan det se ut såhär:Alla madrasser och täcken ut, och så fram med stora piskan. I år lyxade vi till det med att ta hem och tvätta täcken och kuddar :).

Gratis bira i baren

Publicerad 2008-06-17 23:27:33 i Trädgård - diverse,


Tänkte kolla om öltricket verkligen fungerar på sniglar, så jag har ställt ut en glasslåda med säkert 3 cm djupt lager öl. Får se om det kan trumfa ut stekpincett och plastpåse.

Fast måste tillstå att än är det väldigt få sniglar mot förra året. Tror att kvällsrekordet hittills i år ligger på 15 st - långt från förra årets 90+ för en kvällsronda..

Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela