Ett stenkast från Fyndet

- inte långt från Mitt i Fågelsången

Jag har lagt 3 bitar älgkött i ugnen

Publicerad 2009-01-30 22:58:29 i Mat, bak och dryck,我有3个麋鹿肉在烤炉

Så ser det ut på kinesiska. Om 10 timmar är det tjälknöl jag plockar ur ugnen. 3 stycken hopkrympta älgbitar. En rulle, en bogstek och så ett ytterlår. Gamla var de. Men det funkar nog. Måhända är inte alla värden på topp, men köttet såg fint ut så jag tror det blir bra.

Endel säger tjälknul. Spelar ingen roll! Oavsett stavning, så ska det bli gott i morgon. Rotsaker och klyftpotatis i ugn. Kanske en kantarellsås. Lite vin till. Föräldrarna är här och levererar ett styck son som varit på semester ihop med kusinen. Passar så på att fira min födelsedag. Inget att fira egentligen - det är extremt ojämt. Fast det är kul att bli lite uppvaktad ändå.


Recept Tjälknöl

Kött, typ älg
75 grader, ca 10 timmar
Vatten
Kryddor
Grovt salt

Lägg köttet på galler i kall ugn. Ha en form eller folie under. Sätt ugnen på 75 grader och vänta ca 10 timmar.
Koka vatten, kryddor (t.ex. herbes de provence, eller andra kryddor efter smak och tycke, ev vitlök) och mycket salt. Ta av från spisen.
Lägg köttet i en bunke och slå på lagen.
Låt ligga i ca 6 timmar, övertäckt.
Ta upp och torka av. Servera med potatisgratäng eller klyftpotatis och god sås.

.

JellyBean

Publicerad 2009-01-28 19:43:05 i Inredning,Har länge önskat mig ett JellyBean tårtfat, och när jag var hemma i helgen slog jag till. Inte bara med tårtfatet, utan med en liten skål oxå!.

"Hemma" över helgen

Publicerad 2009-01-28 19:29:45 i Allmänt - osorterat,I år är det 15 år sedan jag flyttade från min hemstad, men likväl så är det "hem" jag åker när jag åker till mina föräldrar. Tog med mig stora A och kusin J och åkte dit i söndags, eftersom snälla mormor och morfar erbjudit pojkarna 6 dagars semester iväg från syskon och föräldrar :)

Passade på att träffa goda vänner - M & S som flyttat til hästgård under hösten, en lunch med E och middag hos T & K som fortfarande efter 3 år står med urblåst badrum i väntan på renovering... Sprang dessutom på K på stan - henne var det lääänge sedan jag träffade även om vi "syns" på Facebook emellanåt. Några andra vänner fick med kort varsel förhinder (vab o dyl), men det är ju sådant man inte rår över.

Shoppade lite - det är så mycket enklare i en liten stad, för finns det inte i affär 1 eller 2, så finns det inte. I Stockholm tycker jag man jagar runt, runt, i hopp om att det man söker ska finnas någon annan stans, och så kommer man hem tomhänt i alla fall, bara mycket mer slutkörd.


.

Mateus

Publicerad 2009-01-21 22:45:01 i Inredning,Om det är någon därute som känner ett trängande behov av att ge en present åt mitt håll och inte har en aning om vad ni ska hitta på, kan jag tipsa om Mateus. Ett stort fat t.ex. I vitt. Eller rött.
Bild lånad från mateus.se

.

Vårt kök

Publicerad 2009-01-17 13:13:34 i Huset - kök,När vi flyttade in (augusti 2006) var planen att omgående renovera köket (som såg ut såhär om man scrollar lite). Olika omständigheter gjorde att renoveringen inte genomfördes förrän dryga 2 år senare. Så här blev det i alla fall:
Med start till vänster har vi ett 40 djupt högskåp där bl.a. micron huserar. Under micro har vi lådor på motsvarande sätt som i övrigt. Ovan finns det en öppen förvaring (för kokböcker?) och två bakom lucka. I stället för helkyl respektive -frys har vi dubbla kyl/frysar från Husqvarna. I förlängningen 2 st 80 breda bänkskåp med lådor.


  

Klickbara detaljerbilder av vänster sida.
Elementet flyttades från sin gamla plats till vänster i bild ovan. Blästrades och målades hos firma, liksom övriga element runt huset.70 cm djup Virrvarr utgör bänkskiva på högersidan. Diskbänken är från Franke och ligger ovanpå diskbänksskåpet, dvs. inte infälld i bänkskivan. Diskmaskin, ugn och häll från Siemens. Fläkten kommer från Fjäråskupan och blandaren från FM Mattsson. Golvet är ett Marmoleum Click i Raven (mörka) och Volcanic Ash (ljusare). På väggen har vi valt klinker 48,4 cm i sida.

Spottar och fönsterbelysning har ordinarie brytare medan de två skenorna i taket är kopplade via dimmer.


                   

Klickbara detaljbilder från höger sida
I arbetsbänkens förlängning fanns tidigare en vägg där bl.a. elcentralen satt monterad. Elen är flyttad och köket känns förstås mycket luftigare utan denna vägg. I bakgrunden syns dörröppning mot biblioteket - en dörröppning vi tagit upp utan att ha en dörr i beredskap. Den som satte igen den gamla öppningen gjorde sig tyvärr av med dörren.

I det bruna bokskåpet förvarar vi vinglas och annat glas, och fläktskåpen, där 6 av 9 skåpdelar syns, huserar porslin, glas, uppläggningsfat, vaser, etc.


.

Idag kommer köksbilderna!

Publicerad 2009-01-17 09:52:40 i Huset - kök,Vet att det var länge sedan de utlovades, men nu är det i alla fall dags! Fortfarande liiiite småfix att göra, men eftersom det inte finns en plan för när det ska ske är det lika bra att bilderna läggs ut nu :)

Ska röja undan så jag kan fota, så under eftermiddagen....


.

För 7 år sedan

Publicerad 2009-01-12 18:01:59 i Allmänt - osorterat,såhär dags befann vi oss på BB, O och jag. Om några timmar kommer vi att ha en 7-åring i familjen. Det lilla knytet som såg dagens ljus en mörk januarinatt är nu en kille full av bus och med glimten i ögat som älskar att bygga med lego, avgudar sin lillasyster, älskar sin bror, gillar förskoleklassen, har tappat 7 tänder, vill bli polis, spelar Nintendo på helgerna, vill ha fredagsmys, helst inte är på övervåningen själv, hoppas på att "knäcka koden" snart (fast då krävs det övning...) och är världens goaste kille, som precis som de flesta andra barn i den åldern dessutom har ett sjutusans humör, är lite lat och missbrukar frasen "måste jag?"
Grattis stora killen!!!Från mina anteckningar januari 2002

11 januari 

6 dagar förbi beräknad förlossning, och Manuel visar inga tecken på att vilja lämna boet... Kom ut nu!! Vi vill träffa dig!

Vi bestämde oss för att gå ut och äta hos Indiern ikväll i förhoppningen om att det var sista chansen till middag ute för en lång tid framöver. Jag kände av en liten värk i ryggen, men tänkte inte så mycket mer på det.

Åt middag och passade på att ta ett glas vin - enligt ryktet kan det hjälpa till att få igång saker och ting. Fick lite sneda ögonkast av några av gästerna, men det bryr jag mig inte om. Kom hem kl. 22, och provade då ut TENS-apparaten, så att vi skulle vara förberedda på hur den fungerar OM något skulle hända.

Gick och la oss strax före midnatt.


  12 januari 

Jag vaknade vid 3-tiden och kände att värkarna så smått börjat. Väckte O för att han skulle hjälpa mig med TENS-appareten, och la mig sedan på soffan. O sov vidare i sängen. Kände en värk då och då, men det var inte speciellt starka och kom med långa mellanrum.


  13 januari 

Kl. 00.37 A såg dagens ljus på BB Stockholm. Mormor, morfar, moster, farmor och farfar kom under eftermiddagen för att beskåda VÄRLDENS VACKRASTE BARN! Vi har lite svårt att förstå det stora som hänt oss..

Tulpaner = vår!

Publicerad 2009-01-11 11:02:45 i Årstider/Högtider - vår,

Julen är så gott som utstädad - bara pepparkakshus, adventsstakar och julstjärnor kvar, plus en röd azalea som fortfarande är så fin att jag inte kan med att slänga ut den. Pepparkakshuset får tisdagens födelsedagsbarn enligt tradition slå sönder, och ljusen ryker efter att gästerna gått hem på Tjugonda Knut.


.

Härlig stund i snön

Publicerad 2009-01-07 13:09:12 i Allmänt - osorterat,Till killarnas lycka kunde vi ta en tur till snowrace-backen idag. En brandgata insprängd mellan villaträdgårdarna, bara 3-4 meter bred, med lagom fallhöjd för att roa killarna i bortåt en timme.

En latte var till de vuxna, Mer till killarna, och så en påse Kinapuffar. Det var länge sedan!


.

Semesterplaner

Publicerad 2009-01-06 20:00:13 i Semester - Diverse,Sommarsemester för oss är lika med "landet", dvs. vårt sommarställe i Sörmland. Där har vi en stuga, ett ide och ett bygge, och där är vi som mest 6 vuxna och numer 5 barn. Stugan är på 40 kvm, och den är störst... Sörmlandssemester är ypperlig om vädret är underbart, som det var över lag i somras. Sommaren 2004 var ett jävulens påfund med regnskurar som höll i sig 15 minuter, men förstörde möjligheterna till utevistelse för de kommande 4 timmarna. Lagomt tills det torkat upp regnade det 15 minuter igen.

Kommande sommar har vi en idé om att åka någonstans. Inte långt, inte utomlands, men kanske Öland? Där har jag bara varit på fel säsong, och t.ex. besökt Paradisverkstaden med min kompis C, Långe Jan och en himla mysig liten  handelsbod/café på östra sidan, ungefär halvvägs. En gång för typ 100 år sedan, eller åtminstone 22, cyklade jag över Ölandsbron på tandemcykel. Jag satt bak och drog nytta av att Hasse inte såg att jag inte trampade...

Har du tips om boende, antingen via förmedlingsbyrå eller någon privat uthyrare, får du gärna skriva en kommentar eller skicka ett mail ( [email protected] ), så kanske vi kan boka något nu under januari. Och ni som bor mellan Stockholm och Öland kan räkna med besök :) Det lär väl bli mot slutet av juli, kan jag tänka mig.


.

Barnen stavar ord för glatta livet

Publicerad 2009-01-04 20:48:26 i Allmänt - osorterat,A har länge varit intresserad av siffror och enskilda bokstäver, men inte visat någon entusiasm över att läsa eller skriva. Vi har inte pushat eller så, utan mest försökt slänga in ett försök till att läsa en skylt eller stava till ett ord vi just pratat om. Ända till idag, då pojkarna plötsligt ville stava ord. De tog vartannat ord var och här är ett urval av ord de stavade till. Bara liiite hjälp av mig - de flesta ord stavade de sig till själva.
Ordkollaget fixat via http://www.wordle.net 


.

Middagar i januari

Publicerad 2009-01-04 19:49:49 i Mat, bak och dryck,Nu ska det bli ordning på torpet!!! Det får vara slut med middagsfunderingar 16.15 när barnen står hungriga och idétorkan slår i taket.

Jag håller på att sätta ihop en månadsmatsedel men har inte mycket inspiration. Vill du hjälpa mig så skriv en rad i kommentarerna - det räcker med namn på maträtt, men om du vill klämma in hela receptet, eller en länk till detsamma, är det förstås mer än välkommet!!


.

Nyår 2008

Publicerad 2009-01-04 09:49:06 i Årstider/Högtider - jul,God fortsättning önskar jag er såhär ett par dagar in på det nya året.

Här kommer en liten tillbakablick på onsdagens begivenheter. Traditionsenligt firar vi nyår med min syster och hennes familj, samt våra goda vänner U&N med barn. Firandet går av stapeln hemma hos oss, och alla familjer bidrar med varsin rätt.


Traditionen bjuder att vi står för huvudrätten, och i år fick var det Leva&Bo (Expressen) som gav mig inspirationen (eller nja, gav mig huvudrätten, helt enkelt - inte mycket fritt tänk från min sida förutom de ugnsrostade grönsakerna).   

 


Klicka på bilderna för större format


Efter middagen går vi så smått iväg till en närliggande park och skjuter av vårt eget fyrverkeri - det brukar bli runt 9-draget så att barnen orkar hålla sig vakna, och därefter är det snack i köket fram till midnatt, skumpa och fyrverkeri på balkongen (denna gång sov alla barn) och så rundar vi av fram emot 01. Nyårslöten gavs inga, men som vanligt har jag som intention att leva lite sundare på alla fronter. Får se hur det går under 2009.

Lika trevligt i år som alla andra år - tack mina vänner!!!


.

Sjukstuga

Publicerad 2009-01-04 09:08:33 i Allmänt - osorterat,Vi är peppar, peppar aldrig sjuka (förutom en och annan förkylning), men nu har H åkt på något med magen. 3 * kräks under loppet av ett par timmar i går förmiddag, och nu vill han inte äta något eftersom han är rädd att kräkas igen. Har fått i honom lite avslagen cola och toast - hoppas på att han får behålla det!

Och så håller vi tummarna att resten av familjen klarar sig!!!


.

Om

Min profilbild

alacs

Mamma till 3 halvtidsboende älskade ungar (10, 9, 3.5). Jobbar som affärssystemskonsult. Periodare vad gäller träning. Älskar vitt. Svag för mörk choklad. Skriver om tankar kring barnen, vuxenlivet, betraktelser i vardagen, med inslag av resor, inredning (sällan just nu) och skilsmässan (inte heller så ofta), eller snarare konsekvenser av den samma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela